En ny studie från Åbo universitet visar att fridlysta fladdermöss gynnas av restaurering av myrar. Detta uppger Forststyrelsen i ett pressmeddelande.
Myrar är mångsidiga livsmiljöer som spelar en viktig roll i näringsämneskretsloppet och vattenhushållningen och som kollager. I Finland har dock ungefär en tredjedel av myrarna dränerats för jord- och skogsbruk.
Målet med myrrestaureringen är att återställa de försämrade och hotade livsmiljöerna i sitt ursprungliga tillstånd. Effekterna som restaurering haft på fridlysta fladdermöss har dock varit okänd tidigare.
Åbo universitets forskning utfördes på totalt 21 sydfinländska myrar, som omfattade både restaurerade och icke-restaurerade myrområden. Eftersom fladdermöss är aktiva på natten och därför svåra att upptäcka installerade forskarna passiva detektorer på myrarna. Detektorerna registrerade fladdermössens högfrekventa ljud.
Med hjälp av detektorerna kunde man bedöma förekomsten av fladdermusarter på myrarna Fladdermössens förekomst registrerades under fyra somrar både före restaureringen och ett år efter restaureringen. Fladdermössens nattliga liv registrerades under totalt 10 000 nätter.
– Fladdermöss är fascinerande eftersom de är så hemlighetsfulla. När jag satte upp detektorer på myren under dagen såg jag alltid fram emot vad som skulle spelas in på ljudbanden de kommande nätterna, säger forskaren Anna Blomberg
Nordfladderrmus. Foto Ville Vasko.
Studien visade att aktiviteten hos fladdermössen ökade särskilt på restaurerade myrar. Det här var förmodligen ett resultat av ökade inseksmängder till följd av restaureringen.
– Mängden insekter gör det möjligt för fladdermössen att föröka sig på nordliga breddgrader trots de korta somrarna. Återställandet av våtmarker skapar en mångsidig miljö med bra födosöksplatser för fladdermöss. Detta tros gynna de fridlysta arterna, säger Anna Blomberg.
Fladdermöss har en speciell skyddsstatus, och dessutom anses fladdermöss vara bra indikatorer på ekosystemens tillstånd. Det finns 13 arter av fladdermöss i Finland, varav åtta är kända för att övervintra och häcka i Finland. De övriga arterna är antingen sällsynta eller dåligt kända.
Bild (översta): Restaurerad myr i Salamajärvi nationalpark. Foto Magnus Östman.