Puckellaxen tar över Tana älv

av | 28.09.23

Puckellaxen tränger undan laxbestånden i Tana älv.

Laxbestånden i Tana älvs (Deatnu) huvudfåra och biflöden har försvagats ytterligare. Det visar en undersökning som Naturresursinstitutet Luke har gjort. Enligt Luke har laxens lekbestånd i Tana älv minskat jämfört med de två föregående åren, trots att det har rått ett fiskeförbud under denna tidsperiod.

Luke bedömer att mängden puckellax däremot är upp till tio gånger större än laxbestånden i Tana älv. Undersökningen bygger på dykinventeringar, uppföljning med ekolod och videoinspelningar, som gjordes i början av september.

Preliminära beräkningar ger vid handen att det simmade ungefär 18 000 laxar i Tana älvs huvudfåra och cirka 1300 laxar i Utsjoki (Ohcejohka) älv när mätningarna gjordes, vilket är avsevärt mindre jämfört med tidigare beräkningar.

”Laxbestånden i Tana älv har fem år i rad varit i en djup vågdal. Det låga antalet smålaxar som tillbringat ett år i havet den senaste sommaren indikerar att det dystra läget för laxen kommer att fortsätta även nästa år”, säger Panu Orell, forskare vid Naturresursinstitutet.

Ett rekordantal puckellaxar vandrade däremot upp i Tana älv. Enligt preliminära beräkningar simmade 130 000–150 000 puckellaxar förbi Polmaks ekolodningsplats. Beräkningen av antalet puckellaxar med ekolod försvåras av artens benägenhet att vandra i stora och täta stim.

Beräkningsresultatet för både puckellaxen och laxbestånden ska preciseras senare under hösten när materialet från undervattensvideokamerorna på ekolodslinjen har analyserats. Luke utlovar också nya resultat från de norska ekolodsberäkningarna i Kárášjohka älv och Enare älv.

Puckellaxen planterades ut på den ryska Kolahalvön på 1950-talet och har sedan spridits till norska och finska vatten.

Foto: Wikimedia Commons / Totti / Den invasiva puckellaxen (Oncorhynchus gorbuscha) tränger undan laxbestånden i Tana älv.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

EU sänker vargens skyddsstatus

EU sänker vargens skyddsstatus

EU prickar Finland för olovligt fiske

EU prickar Finland för olovligt fiske

Multala: Vi behöver mer kärnkraft

Multala: Vi behöver mer kärnkraft

Vi hittade inga relaterade artiklar.