Över 50 000 fästingsobservationer har gjorts i år

av | 6 juni 2023

Under de senaste två åren har medborgarnas fästingsobservationer samlats in i Punkkilive-databasen i syfte att kartlägga fästningarnas utbredning. 

Punkkilive-applikationen, som utvecklats av Åbo universitet i samarbete med Pfeizer, har redan fått in över 50 000 fästingobservationer i år, meddelar universitetet i ett pressmeddelande. De flesta fästingobservationerna har gjorts längs syd- och västkusten, speciellt många observationer har gjorts i Uleåborg.  

Med hjälp av Punkkilive-databasen – som sammanlagt samlat in hela 203 000 fästingobservationer sedan sin start – kan forskare från Åbo universitet följa med och studera fästningarnas utbredning.  

– Det verkar ha varit gott om fästingar i rörelse under senvåren. I förhållande till folkmängden tycks de flesta observationerna ha kommit från områden med tajgafästingbestånd, såsom Uleåborg. Även från icke-typiska områden, som Kajana, har det rapporterats om exceptionellt regelbundna fästingobservationer. Tajgafästingar är mycket i rörelse under våren och försommaren, men efter juli ses de sällan. I områden med tajgafästingar kan man därför i viss mån andas ut i slutet av sommaren, säger specialforskaren Jani Sormunen vid Åbo universitet. 

Torrperioder och intensiv värme kan ge upphov till minskad aktivitet hos fästningar i juli, medan regn och kyligare väder kan leda till att fästingarna är aktivare. 

Materialet i Punkkilive-databasen kan stöda forskare i undersökningen av fästingar eftersom man kan se korrelationer mellan bland annat olika väderleksförhållanden och spridningen av fästingar. I framtiden kan man utnyttja dessa uppgifter för att förutspå “fästingväder”. 

Forskarna hoppas på att medborgarna kommer att fortsätta att aktivt rapportera alla observationer av fästingar till Punkki-databasen under hela sommaren och hösten så länge fästingarna är i rörelse. 

 

Bildt: Tajgafästing (Ixodes persulcatus). Foto Veikko Rinne / Åbo universitets biodiversitetsenhet 

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Miljöföroreningar kan hota hjärthälsan bland spädbarn

Miljöföroreningar kan hota hjärthälsan bland spädbarn

Tundran kan frigöra alarmerande mängder kol

Tundran kan frigöra alarmerande mängder kol

Intresset för ekologiskt odlad mat består

Intresset för ekologiskt odlad mat består