Nya insektsarter i Finland

av | 26.04.23

Inom Forststyrelsens artinventeringsprojekt Beetles Life har under de senaste åren gjorts fynd av ett antal insektsarter som inte tidigare påträffats i Finland. Projektet har också gett ny kunskap om bristfälligt kända och hotade arter i bland annat Nyslott, Lieksa, Ilomants Kuusamo och Kuhmo. Det är i de flesta fall frågan om arter som antagligen funnits i Finland sedan länge men undgått upptäckt ända tills nu. Inventeringar har gjorts på sammanlagt 16 Natura-områden.

Ett av de mest överraskande fynden gällde skalbaggen Byrrhus geminatus som påträffades i Nyslott. Den är inte känd från Finlands närområden och i hela Europa har gjorts relativt få fynd av arten. Att göra en korrekt artbestämning var därför inte lätt och experter i utlandet måste anlitas.

I det insamlade material som artbestämts denna vår har forskarna hittat två nya stekelarter för Finland. Schizomphyga flavifrons artbestämdes i insamlat material från Ruuna i Lieksa och Meteorus sibyllae hittades i material från Koitajoki i Ilomants. Den senare var insamlad på ett område där Fortsstyrelsen bränt skog i restaureringssyfte. Arterna lever som parasiter på andra insekter eller spindlar.

Inom projektet Beetles Life har totalt 15 nya flugarter påträffats, flera av dem i den dåligt kända familjen puckelflugor (Phoridae). Ett exempel är puckelflugan Megaselia altezza som är känd från Mellaneuropa och nu påträffades på fyra olika platser på olika håll i Finland.

–Arten har av allt att döma haft en bred utbredning hos oss redan länge, men ingen har identifierat den tidigare. Genom att koncentrera sig på dåligt kända insektsgrupper kan man få sådan här ny kunskap, säger Sampsa Malmberg, naturskyddssakkunnig vid Fortsstyrelsen.

Det viktigaste syftet med inventeringarna är att få information om hotade och nära hotade arter. Dessa kan skyddas effektivt bara om man har kännedom om var de förekommer.

Exempel på en sådan art är barkborren Ips sexdentatus, som befanns fortfarande förekomma på Naturaområdet i Elimyssalo i Kuhmo i ett skogsområde som bränts i restaureringssyfte. Senast påträffades arten i Finland för 20 år sedan. Arten förekom ännu i början av 1900-talet i nästan hela Finland men minskade sedan mycket snabbt.

 

Bild: Skalbaggen Byrrhys geminatus påträffades för första gången i Finland. Foto Pekka Malinen / Luomus

 

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Antalet fågelmatare minskar – blåmesar och talgoxar påverkas

Antalet fågelmatare minskar – blåmesar och talgoxar påverkas

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk