Klimatförändringen påskyndar försurningen av Östersjön

av | 12.10.23

Östersjön försuras.

En ny studie vid Stockholms universitet visar att försurningen av Östersjön kommer att förvärras ytterligare på grund av klimatförändringen.

Enligt studiens beräkningar kommer pH-värdet i Östersjön att sjunka med 0,1–0,4 enheter före 2100 beroende på hur koldioxidhalterna utvecklas i Östersjön. Cirka en fjärdedel av all koldioxid som hittills har släppts ut har tagits upp av haven.

”I de stora världshaven har pH minskat med i genomsnitt 0,1 enheter sedan industrialiseringens början, berättar Erik Gustafsson, oceanograf och forskare vid Stockholms universitets Östersjöcentrum.

Minskningen på 0,1 enheter motsvarar en förändring på över 30 procent. Försurningen kan påverka många havslevande organismer negativt. I Östersjön är de långsiktiga förändringarna svårare att urskilja, eftersom vattnets surhetsgrad samtidigt påverkas av avrinningen från land, tillförseln av havsvatten genom de danska sunden och årstidsväxlingar i havet.

Mikroalger och cyanobakterier tar upp koldioxid när de växer till under våren och sommaren, och det gör att halterna i vattnet sjunker och att pH stiger. När det organiska materialet bryts ner under vintern stiger koldioxidhalten i havet och pH sjunker.

”De här pendlingarna är väldigt kraftiga. Under vårblomningen i centrala Östersjön kan pH på några veckor öka med 0,5 enheter, alltså mycket mer än de långsiktiga förändringarna”, säger Gustafsson.

Erik Gustafsson och hans kollegor har i en ny studie undersökt hur koldioxidens partialtryck (pCO2) och pH i Östersjön kan utvecklas framöver enligt de klimatscenarier som har tagits fram av den internationella klimatpanelen IPCC.

Resultaten visar att koldioxidhalterna kan fördubblas i det värsta klimatscenariot, vilket in sin tur skulle påskynda försurningen.

”Det är tydligt att på lång sikt blir havsförsurningen påtaglig även i Östersjön, framför allt om koldioxidutsläppen fortsätter att öka”, säger Gustafsson

De studier som finns på specifika arter i Östersjön visar att plankton över lag klarar av högre koldioxidhalter i vattnet, även om det finns indikationer på att artsammansättningen kan förändras, uppger Stockholms universitet.

En art som däremot visat sig ha svårare att klara försurningen är Östersjömusslan, medan blåmusslan och Islandsmusslan tycks vara mer toleranta. Torsken kan också påverkas negativt av försurningen. Möjliga förändringar av näringsväven kan likaså påverka fiskpopulationerna.

Stockholms universitet rekommenderar att det etableras ett system för regelbundna provtagningar i olika delar av havet, av både pH och andra relaterade parametrar som halterna löst oorganiskt kol, alkalinitet och pCO2. Sådana mätningar är hittills begränsade till ett fåtal stationer och länder

”Mer provtagning är viktigt för att öka kunskapen om hur olika organismer drabbas av försurningen”, säger Gustafsson.

Foto: Mikael Sjövall / Försurningen av Östersjön kommer att förvärras på grund av klimatförändringen, uppger forskare vid Stockholms universitet.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Finlands Natur inleder ett samarbete med Hufvudstadsbladet

Finlands Natur inleder ett samarbete med Hufvudstadsbladet

Klimatkrisens osynliga problem – luftförorening och havsförsurning

Klimatkrisens osynliga problem – luftförorening och havsförsurning

Energiindustrin: Ren energi ger uppsving för ekonomin

Energiindustrin: Ren energi ger uppsving för ekonomin