Ny metod beräknar fotavtrycket på naturen

av | 11.06.25

Maten står för 42 procent av finländarnas fotavtryck på naturen. Fotomontage: Topias Dean / Sitra

Maten står för 42 procent av finländarnas fotavtryck på naturen. Fotomontage: Topias Dean / Sitra

En grupp forskare vid Jyväskylä universitet har utvecklat en ny beräkningsmetod som kan användas för att räkna ut hur enskilda människors livsstil belastar naturen. Studien har gjorts på uppdrag av Sitra.

Forskarnas beräkningar visar att nästan hälften av finländarnas fotavtryck på naturen orsakas av den mat som de äter. Konsumenternas påverkan på artrikedomen och naturförlusten sker till stor del utanför Finlands gränser genom internationella produktionskedjor.

Den metod som forskarna har utvecklat kan tillämpas på vilket land eller vilken region som helst, förutsatt att nödvändiga data finns tillgängliga, skriver Sitra i ett pressmeddelande.

”Att stoppa förlusten av biologisk mångfald har försvårats av att det saknas ett internationellt jämförbart mått. Beräkningen av fotavtrycket på naturen kommer nu att hjälpa oss att förstå den finska konsumtionens inverkan på naturen både i Finland och utomlands”, säger Sami El Geneidy, postdoktoral forskare vid Jyväskylä universitet.

Forskarnas beräkningar visar att finländarnas fotavtryck på naturen inte ligger på en hållbar nivå. Om alla i världen skulle äta, bo, röra sig och konsumera som finländarna skulle minst en femtedel av världens arter vara utrotningshotade, uppger Sitra.

Maten står för 42 procent av den genomsnittliga finländarens fotavtryck på naturen. Mer än hälften av matens miljöpåverkan kommer från kött- och mejeriprodukter.

Trafiken står för cirka en fjärdedel av finländarnas fotavtryck på naturen medan övrig konsumtion står för en femtedel. Den energi vi använder för att värma upp våra bostäder utgör 14 procent av det genomsnittliga fotavtrycket.

”Resultaten kan användas för att främja hållbara livsstilar i Finland och på andra håll i världen”, säger Sami El Geneidy.

Forskarna understryker vikten av att öka andelen inhemska växtproteiner och fisk i kosten, spara energi, minska användningen av trä och andra bränslen, främja hållbara färdmedel, köpa begagnat och undvika onödiga inköp.

Jyväskylä universitet samarbetar bland annat med S-gruppen, Nokia och Nordea för att förbättra beräkningen av fotavtrycket på naturen i företagens hållbarhetsarbete.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

”Företagen måste göra en starkare insats för att motverka naturförlusten”

”Företagen måste göra en starkare insats för att motverka naturförlusten”

Camilla Sederholm lämnar Natur och Miljö

Camilla Sederholm lämnar Natur och Miljö

Saimenvikaren är äldre än själva Saimen

Saimenvikaren är äldre än själva Saimen

Vi hittade inga relaterade artiklar.