Många grupper av fåglar och däggdjur undviker vindkraftverk. Det här leder till en minskad förekomst av sällsynta och hotade arter i närheten av vindkraftsparker. Det visar ny forskning vid Naturresursinstitutet.
En grupp forskare på Naturresursinstitutet sammanställde 84 studier från 22 länder som granskade vindkraftverkens påverkan på olika grupper av fåglar och däggdjur.
Studierna påtalar konsekvenser såsom populationsminskning, förändringar i fåglars parningsbeteende, minskning av ungproduktionen och högre dödlighet bland fågelungarna.
”När sådana förändringar observerades i närheten av vindkraftverk, betecknades observationen som så kallad förflyttningseffekt”, säger professor Anne Tolvanen på Naturresursinstitutet.
I de undersökta fallen flyttade 63 procent av fåglarna, 72 procent av fladdermössen och 67 procent av de landlevande däggdjuren längre bort från vindkraftverken. De grupper som mest konsekvent flyttade på sig var tranor, ugglor och renar. De flyttade på sig i genomsnitt på 5 kilometers avstånd från vindkraftverken.
Forskarna understryker att det förekommer stora variationer i djurens beteende i närheten av vindkraftverk och att vissa arter i en del områden vande sig vid att vistas vid vindkraftverken.
”Det hände till exempel att tättingar vande sig vid vindkraftverken. Ibland kunde individer av samma art, som till exempel fladdermöss, både undvika vindturbiner och samla sig i närheten av dem. Detta antogs bero på bland annat tillgången till föda”, säger Anne Tolvanen.
Anne Tolvanen uppmanar alla aktörer som planerar utbyggnaden av vindkraft att använda sig av den färska forskningsöversikten för att minimera påverkan på miljön och djurens habitat.
Bildtext: I synnerhet tranor, ugglor och renar vantrivs i närheten av vindkraftverk. Foto: Mikael Sjövall