Efter att EU misslyckats med att stoppa utarmningen av den biologiska mångfalden fram till 2010 och på nytt 2020 försöker man nu lagstiftningsvägen uppnå detta mål fram till 2030.
EU:s så kallade ”gröna giv” är ett lagförslag från kommissionen som framför allt omfattar återställande av skadade ekosystem i Europa. Det är frågan om att återställa majoriteten på 80 procent av de ekosystem vars tillstånd är dåligt och att återinföra naturen i alla ekosystem, från skogs- och jordbruksmark till marina ekosystem, sötvattenekosystem och urbana miljöer. Konkret kan det handla om återförvildning, återbeskogning, grönare städer eller minskade föroreningar. Enligt lagförslaget ska rättsligt bindande mål för återställande av naturen börja gälla för varje EU-medlemsland genom att införa kompletterande nationell lagstiftning.
Att återställa ekosystemen gynnar alla delar av samhället, speciellt de invånare som är beroende av frisk natur. Hit hör jordbrukare, skogsbrukare och fiskare. Det beräknas att varje investerad euro i återställande av naturen ger en vinst på 8–38 euro.
Kommissionen föreslår också en minskning på 50 procent av användningen av kemiska bekämpningsmedel, vilket ska minska risken med bekämpningsmedlen med hälften. Det innebär bland annat att det blir förbjudet att använda kemiska bekämpningsmedel på grönområden i städer.