NTM-centralen upptäckte ny musselmassaker

av | 06.09.24

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland har inventerat två platser i Puolanka där centralens miljöexperter misstänker nya miljöbrott. Foto: NTM-centralen

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland har inventerat två platser i Puolanka där centralens miljöexperter misstänker nya miljöbrott som har skadat flodpärlmusslor. Foto: NTM-centralen

Närings-, trafik- och miljöcentralen i Kajanaland har inventerat två platser i Puolanka där centralens miljöexperter misstänker nya miljöbrott som har drabbat utrotningshotade flodpärlmusslor.

Den ena av de misstänkta brottsplatserna är ett fall som skogsbolaget Stora Enso har uppdagat i samband med sin interna revision av pågående avverkningar av skog.

Bägge platser hyser utrotningshotade flodpärlmusslor. NTM-centralen avslöjar inte de exakta koordinaterna för de misstänkta brottsplatserna för att skydda flodpärlmusslornas livsmiljöer.

Enligt NTM-centralen rör det sig om ett brott mot naturskyddslagen i det ena fallet, vilket föranleder juridiska åtgärder.

Omfattningen av skadorna i det upptäckta brottsfallet är dock mindre än i den skandalomsusade musselmassaker som ägde rum i bäcken Hukkajoki i mitten av augusti. Av samma anledning krävs inte lika massiva räddningsoperationer för att återställa naturen.

I det andra fallet anser NTM-centralen att det inte föreligger skäl till skyddsåtgärder eftersom avverkningarna har gjorts enligt centralens instruktioner.

De aktörer som står bakom avverkningarna har därtill använt sig av tillfälliga broar för att korsa de vattendrag som hyser flodpärlmusslor, skriver NTM-centralen i ett pressmeddelande.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Allt hårdare tag mot klimatdemonstranter i västvärlden

Allt hårdare tag mot klimatdemonstranter i västvärlden

Lagen om restaurering trädde i kraft – vad händer nu?

Lagen om restaurering trädde i kraft – vad händer nu?

Lagring av data släpper ut mer koldioxid än flygindustrin

Lagring av data släpper ut mer koldioxid än flygindustrin