Mykkänen: Den småskaliga kärnkraften kan byggas ut om 10 år

av | 23.11.23

Kai Mykkänen

Kai Mykkänen

Klimat- och miljöminister Kai Mykkänen (Saml) konkretiserar regeringens målsättningar för utbyggnaden av den småskaliga kärnkraften och avskiljningen och lagringen av koldioxid. Mykkänen kommenterade frågorna på en informationsträff för miljöjournalister på torsdagen.

– Det tar tid innan den småskaliga kärnkraften och SMR-reaktorerna har etablerat sin ställning på den finska energimarknaden. Det kan ta upp till 10 år, säger Mykkänen.

Fortums expertis anser att SMR-tekniken är först i designstadiet. Varför vill regeringen satsa hårt på teknik som inte är mogen?

– Vi måste ha framförhållning och inse att evolutionen av alternativ energi tar tid. Då jag föreslog att vi skulle förbjuda förbränningen av stenkol för 10 år sedan var det många energibolag som motsatte sig tanken. Nu är det självklart att vi avvecklar stenkolen som energikälla.

Mykkänen anser att SMR-tekniken är beprövad och testad.

–  Stockholm hade en SMR-reaktor redan på 1970-talet tills oljan konkurrerade ut den. Energibolaget Helen ska också bygga en SMR-pilotreaktor i Helsingfors.

Enligt Mykkänen är det lättare att främja investeringar i små modulära kärnreaktorer än att satsa på stora kärnkraftverk av Olkiluotos kaliber.

–  Regeringens uppgift är att luckra upp tillståndsförfarandet och de processer som behövs för att anlägga en SMR-reaktor. Bedömningen av SMR-reaktorernas säkerhet kan göras av strålningsexpertis och förutsätter inte att riksdagen fattar dylika beslut.

Mykkänen preciserar också regeringsprogrammets skrivningar om avskiljningen och lagringen av koldioxid som ofta benämns enligt den engelska förkortningen CCS (Carbon Capture and Storage).

–  Vi utreder för närvarande möjligheterna att lansera pilotanläggningar där man kunde ta till vara koldioxid från industriella processer och binda CO2 i framställningen av ammoniak, vätgas eller så kallad grön betong.

Mykkänen är förtegen om de företag som är inkopplade i sonderingen av pilotanläggningar i det här skedet. Han  bekräftar trots det att regeringen inte planerar att pumpa ned koldioxid i havsbottnen i Nordsjön i likhet med energibolag i Norge och Sverige.

–  Jag hoppas att EU fattar beslut om gemensamma riktlinjer kring CCS i samband med preciseringen av de klimatmål som nästa år ska slås fast av EU-kommissionen för 2040. Det skulle bana väg för fler investeringar i CCS-teknik, säger Mykkänen.

Klimat- och miljöminister Kai Mykkänen vill främja utbyggnaden av småskalig kärnkraft och avskiljning och lagring av koldioxid. Foto: Klimat- och miljöministeriet.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

”En miljard nya träd” – Ambitiös dansk natursatsning med stora miljöfrågetecken

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

Bakslag för klimatpolitiken när Trump tillträder som president 

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk

THL: Pälsdjurnäringen utgör en pandemirisk