Karismatiska arter prioriteras framom utrotningshotade djur

av | 05.03.25

Karismatiska och söta ryggradsdjur såsom elefanter prioriteras i naturskyddet, uppger forskare vid Hongkongs universitet. Foto: Wikimedia Commons / Senthiaathavan

Karismatiska och söta ryggradsdjur såsom elefanter prioriteras i naturskyddet, uppger forskare vid Hongkongs universitet. Foto: Wikimedia Commons / Senthiaathavan

Många hotade arter går utan skydd. Oproportionerligt stora resurser riktas till skyddet av stora ryggradsdjur, även sådana arter som inte är hotade. Det framgår av en uppmärksammad studie vid Hongkongs universitet.

En analys av skyddsåtgärdsprojekt för olika djur över en 25-årig period visar på stora hål i sättet vi värderar arter. Det är ett stort problem för den globala biologiska mångfalden. Forskare vid Hongkongs universitet pekar på att det är ett fåtal arter som prioriteras, många som inte ens är hotade. Detta samtidigt som djur och växter som är i stort behov av skydd ignoreras.

Antalet projekt som man analyserat är totalt 14 566, under tidsperioden 1992-2016. Man jämförde arterna i projekten, och den mängd resurser de blivit tilldelade, med en lista på hotade arter.

”Nästan 94 procent av de arter som har identifierats som hotade, och därmed löper direkt risk för utrotning, fick inget stöd”, säger forskaren Benoit Guénard i ett pressmeddelande.

Speciellt ryggradsdjur får mycket uppmärksamhet och stödpengar. Av dem är däggdjur och fåglar favoriserade, de får upp till 85 procent av resurserna som läggs på insatser för ryggradsdjur. Men också inom gruppen däggdjur finns en skev fördelning; stora djur som noshörningar, elefanter och primater favoriseras över fladdermöss och igelkottar. Bland de mer åsidosatta grupperna hittar vi växter, ryggradslösa djur, svampar och alger, i den ordningen.

Den här snedvridningen får också konsekvenser för forskningen, säger Alice Hughes, en av medförfattarna till studien.

”Jag har tappat räkningen på antalet gånger som kollaboratörer har bytt taxa (organismpopulationer, red. anm.) enbart för att deras var svåra att finansiera. ”

I artikeln framhåller forskarna att världen genomgår en sjätte massutrotning av djur och växter. Vi behöver över 400 miljarder dollar årligen för att bevara hotade arter och deras habitat. Forskarna poängterar att både regeringar och organisationer därför behöver tänka om och omprioritera sina resurser. Framförallt behöver man sluta stirra sig blind på ”karismatiska” arter och inkludera mindre kända djur och växter i behov av hjälp.

”Samhället behöver utbildas om vikten av biologisk mångfald och att skydda arter som är hotade, inte bara dem vi tycker om”, säger medförfattaren Bayden Russel.

Överlag behövs också mer pengar till skyddsåtgärder för biologisk mångfald.

”Trots årtionden av åtgärder så har majoriteten av de övervakade populationerna fortsatt minska, inklusive arter som redan har fått substantiell finansiering i många år”, skriver forskarna i artikeln.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Europa värms upp snabbare än andra kontinenter

Europa värms upp snabbare än andra kontinenter

Med färre vargar blir Finlands natur fattigare

Med färre vargar blir Finlands natur fattigare

Nytt forskningsprojekt ska utreda sulfatjordar

Nytt forskningsprojekt ska utreda sulfatjordar

Vi hittade inga relaterade artiklar.