Finlands miljöcentral har identifierat 1286 nationellt värdefulla bergsområden med representativa geologiska, biologiska och landskapsmässiga särdrag. Inventeringen ingår i en publikation som omfattar över tusen bergsområden av olika storlek.
Enligt Finlands miljöcentral är det sammanställda informationspaketet värdefullt med tanke på natur- och landskapsvården i Finland. De bergsområden som är sällsynt värdefulla förekommer mest i Birkaland, Egentliga Finland, Nyland, Södra Savolax, Mellersta Finland och Lappland.
Publikationen har sammanställts på uppdrag av Miljöministeriet. Åland eller existerande skyddsområden har inte inventerats inom ramen för uppdraget.
De bergsområden som är värdefulla ur ett nationellt perspektiv omfattar en sammanlagd areal på cirka 137 000 hektar. De bergsområden som hör till värdeklasserna 1–2 representerar den mest värdefulla delen av materialet. Till dessa värdeklasser hör sammanlagt 186 objekt.
Inventeringen fokuserar på bergsobjekt som är geologiskt och vetenskapligt intressanta och hyser biologisk mångfald med hotade och sällsynta arter. Materialet presenterar också ett stort antal bergsformer och jordlager som har betydelse som natursevärdheter.
Publikationen, som omfattar hisnande 5447 sidor, bygger på 12 års terrängarbeten och inventeringar.
Cirka 20 procent av de nationellt värdefulla bergsområdenas sammanlagda areal har skyddats som statliga eller privata skyddsområden eller som en del av Natura 2000-nätverket.