Trots stigande matpriser och sviktande ekonomisk tillväxt är intresset för ekologisk mat fortsatt högt. Det visar en ny enkät som Kantar Agri har gjort för intresseorganisationen Pro Luomu.
Enligt enkäten är det framför allt hushåll som tjänar mindre än 20 000 euro per år som är intresserade av ekologisk mat. De hushåll som tjänar över 85 000 euro per år köper allra mest ekologiskt odlade produkter.
Enkäten avslöjar därtill att brådska, brist på pengar eller bekvämlighet ofta utgör ett hinder för ekologiska konsumtionsvanor.
I synnerhet unga vuxna, företrädesvis kvinnor, som är bosatta i huvudstadsregionen och i universitetsstäder uppger att de är intresserade av ekologisk mat. Av unga vuxna i åldern 18–29 är det hela 60 procent som säger att de har ett intresse för ekologisk mat.
En femtedel av alla finländare säger sig köpa ekologisk mat varje vecka medan över 50 procent köper ekologiska livsmedel minst en gång i månaden.
”Z-generationen är medveten om vad som är ekologiskt hållbart, men medvetenheten syns inte alltid i konsumtionsvanorna av ekonomiska skäl”, säger Anu Seisto, forskare på Teknologiska forskningscentralen VTT.
Hela 61 procent av finländarna värdesätter finländska antibiotikafria produkter medan 28 procent uppger att de vill köpa ekologiska produkter.
”Konsumtionsvanorna måste ändra i en hållbar riktning. Det här innebär en bättre förståelse för hur och var maten produceras. Många upplever att den ekologiska maten är dyr, men under skördesäsongen är det inte nödvändigtvis så”, säger Seisto.