Snart är det dags igen. Senast nästa vecka gäller det att välja årets julgran för att komma in i rätt stämning och förgylla julpyntet där hemma.
Men hur väljer man en sådan gran som är skonsam mot miljön? Enligt Ari Nissinen på Finlands miljöcentral ger en odlad, inhemsk julgran upphov till ett kolavtryck på endast 1,5 kilo.
Kalkylen har beaktat gödslingen, frakten och granens plaststrumpa, skriver tidskriften Tiede-Luonto. Om man själv hämtar sin gran från skogen är kolavtrycket en tredjedel mindre än så.
En importerad gran föder givetvis större klimatutsläpp än en inhemsk gran, men det är svårt att ge en schablon för kolavtrycket för de importerade granarna eftersom avståndet för frakten varierar beroende på om granen är importerad från Sverige, Danmark eller Polen.
Kolavtrycket för en plastjulgran är cirka 15 kilo, vilket motsvarar tio odlade finska granar. Över hälften av plastgranens kolavtryck uppstår i tillverkningen av fossil plast och metalldelar medan en tredjedel av klimatutsläppen kan relateras till frakten från till exempel Kina till Finland.
Forskaren Sampo Soimakallo på Finlands miljöcentral föreslår att man kunde utöka odlingen av julgranar under transmissionslinjer eftersom det är platser som lämpar sig bra för lägre träd och växtlighet. På det här sättet kunde man också minska på uttaget från skogarna, anser han.
Ska man ruva på dåligt samvete på grund av granens kolavtryck?
– Nej, det tycker jag inte. Varje finländare producerar ju i genomsnitt cirka 30 kilo koldioxid varje dag. Julklapparna ger upphov till mycket större klimatutsläpp än julgranen. En mobiltelefons kolavtryck är 50-100 kilo och en bärbar dators kolavtryck är 300-500 kilo, säger Ari Nissinen till Tiede-Luonto.
Vad händer då med den avbarrade julgranen efter tjugondag Knut? I de flesta kommuner slängs den i energifraktionen där den bränns upp och producerar el och värme, skriver Tiede-Luonto.
Foto: Michael Pardo / Wikimedia Commons