En grupp forskare har hittat hundratals giftiga kemikalier i pellets som har tillverkats av återvunnen plast.
Upptäckten gjordes i samband med ett forskningsprojekt som undersökte återvunnen plast som har samlats in från 13 länder på olika håll i världen. Resultaten från forskningsprojektet har publicerats i en studie vid Göteborgs universitet.
På grund av upptäckten bedömer forskarna att återvunnen plast är olämplig för de flesta ändamål och utgör ett hinder i alla strävanden att skapa en cirkulär ekonomi.
Förenta nationernas förhandlingar om ett världsomfattande och folkrättsligt bindande plastavtal fortsätter nästa vecka i Nairobi i Kenya. Den tredje sessionen i förhandlingarna ordnas den 13–19 november. Syftet med konferensen är att komma överens om olika sätt att begränsa och reglera användningen av plast i en global kontext.
”Plaståtervinning har utpekats som en lösning på plastföroreningskrisen, men giftiga kemikalier i plast försvårar återanvändning, avfallshantering och återvinning”, säger Bethanie Carney Almroth, professor i ekotoxikologi vid Göteborgs universitet.
I en nyligen publicerad studie i Data in Brief via Science Direct, ledd av Carney Almroth, visade sig plastpellets från plaståtervinningsanläggningar i 13 olika länder i Afrika, Sydamerika, Asien och Östeuropa innehålla hundratals kemikalier, inklusive många mycket giftiga bekämpningsmedel.
Totalt upptäcktes och kvantifierades 491 organiska föreningar i plastpelletsen, plus preliminära noteringar om ytterligare 170 föreningar. Dessa föreningar inbegriper bland annat bekämpningsmedel, läkemedel, industrikemikalier och plasttillsatser, skriver Göteborgs universitet i ett pressmeddelande.
Det finns få bestämmelser om kemikalier i plast. Den internationella handeln med plastavfall försvårar också hanteringen av återvunnen plast.
I ett brev som publicerades denna månad i tidskriften Science skriver forskare från Göteborgs universitet, IPEN, Aarhus Universitet och University of Exeter att: ”De farliga kemikalierna utgör risker för återvinningsarbetare och konsumenter, liksom för samhället i stort och miljön.”
Enligt forskarna måste plastindustrin begränsa användningen av farliga kemikalier tills världssamfundet får till stånd ett globalt plastavtal. Mer än 13 000 kemikalier används i plast, varav 25 procent klassificeras som farliga.
Professor Bethanie Carney Almroth kommer med ett tydligt budskap inför mötet i Nairobi nästa vecka.
”Många studier visar att farliga kemikalier kan ackumuleras även i relativt slutna plaståtervinningssystem. Vi måste snabbt fasa ut plastkemikalier som kan skada människors hälsa och miljön.”
Foto: Wikimedia Commons / Gentlemanrook / Återvinningen av plast medför risker för miljön och människors hälsa.