EU införde på fredagen ett förbud av tre invasiva främmande arter som inte får spridas inom Europeiska unionen. Förbudet gäller vattenväxten musselblomma, den afrikanska klogrodan och fisken mummichog. Det är nu förbjudet att sälja, odla, föda upp, byta, sprida och transportera dessa arter, eller släppa ut dem i naturen.
Musselblomman (Pistia stratiotes) är en flerårig vattenväxt som flyter på vattenytan. I Finland har den främst använts som akvarie- och trädgårdsväxt och har observerats i en damm i fjol.
Den afrikanska klogrodan (Xenopus laevis) är en vattenlevande groda med afrikanskt ursprung. Den har spridit sig i södra Europa och används som sällskaps- och försöksdjur i Finland.
Mummichog (Fundulus heteroclitus) är en fiskart som sprider sig snabbt i södra Europa på grund av sin förmåga att tolerera stora variationer i både salthalt och temperatur. Fisken har hittills inte upptäckts i Finland.
Arterna lades till EU:s förteckning över invasiva främmande arter redan i augusti 2022, men förbudet träder nu i kraft efter en övergångsperiod på två år. Syftet med övergångsperioden var att ge tid för utfasningen av arterna inom EU. Övergången tryggade bland annat möjligheten för forskare att avsluta sådana projekt där arterna har använts.
EU-förteckningen över invasiva främmande arter identifierar de skadligaste arter som medlemsstaterna ska bekämpa. Arterna på listan anses vara så skadliga för den biologiska mångfalden, ekonomin, eller människors hälsa inom EU att innehav och spridning av dem är förbjudet.
De som redan har den afrikanska klogrodan som husdjur kan behålla djuret tills det dör. Musselblommor som fortfarande finns i omlopp inom EU ska avlägsnas både från akvarier och från naturen.
Potentiella fynd av förbjudna invasiva främmande arter kan rapporteras på vieraslajit.fi.