Djurlivet frodas snabbt i planterade ålgräsängar

av | 19 maj 2023

En studie om ålgräsängar genomförd av forskare vid Göteborgs universitet visar att djurlivet etablerar sig i snabb takt i planterade ålgräsängar när de har börjat växa. Den biologiska mångfalden var redan efter den andra sommaren i princip lika stor i de planterade ålgräsängarna som i en gammal ålgräsäng.  

I södra Bohuslän har ålgräsängarna minskat rejält under de senaste tio åren och på många platser har de försvunnit totalt. Forskare vid Göteborgs universitet har arbetat med att återställa tillväxten av ålgräsängar under de senaste tolv åren. Ängarna är avgörande för den biologiska mångfalden eftersom ålgräset fungerar som hem åt många olika arter, exempelvis krabbor, torsk och även räkor. 

I två års tid har forskarna studerat hur snabbt återplanterat ålgräs befolkas av olika slags ryggradslösa djur. I studien räknade forskarna förekomsten av bottenlevande djur, samt de djur som gräver ner sig i sedimenten. Studien genomfördes i en havsvik vid Gåsö strax väster om Skaftö i Bohuslän och studiens resultat var mycket positiv. 

– Återflytten har gått väldigt fort. Efter den första växtsäsongen på tre månader hade uppemot 80 procent av de ryggradslösa djuren återvänt till den nyplanterade ålgräsängen, säger Eduardo Infantes, marinbiolog vid Göteborgs universitet. 

Under sommaren 2019 planterade forskarna ålgräs i fyra olika testrutor  på havsbottnen. Planteringarna var av olika storlek, och med olika avstånd mellan plantorna. Under hösten 2020 tydde forskarnas observationer på att det har spelat mindre roll för återhämtningen av den biologiska mångfalden. Den biologiska mångfalden är lika stor efter enbart två växtsäsongen även om ålgräset inte har hunnit växa lika tätt som en gammal ålgräsäng i samma vik. Till och med fläckvisa planteringar som är inbäddade i en större plantering visade goda resultat som redovisar i en vetenskaplig artikel i Restoration Ecology. 

– Det är goda nyheter inför framtida restaureringar och nyplanteringar av ålgräsängar. Vi kan göra nyplanteringarna mindre och glesare och det sparar pengar, eftersom det här är en dyr metod för att återställa den biologiska mångfalden på havsbottnen, säger Eduardo Infantes. 

Ålgräsängar har flera viktiga funktionaliteter som gör att det är viktigt att bevara dem. Förutom att ålgräsängar bland annat fungerar som hem för många arter så binder deras rötter sedimentet och hindrar erosion och uppgrumling. 

Ålgräsängar finns även på sandbottnar i den finländska skärgården. 

Länk till originalartikel. 

Bildtext: Det räcker med två växtsäsonger sedan har den biologiska mångfalden i en ålgräsäng etablerats. Till vänster ses nyplanterat ålgräs. Efter två säsonger ser det ut som till höger. Foto: Eduardo Infantes 

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Förbudet att fiska strömming slog fel i Sverige

Förbudet att fiska strömming slog fel i Sverige

Etla: De största företagsstöden går fortfarande till klimatskadlig verksamhet

Etla: De största företagsstöden går fortfarande till klimatskadlig verksamhet

Miljöföroreningar kan hota hjärthälsan bland spädbarn

Miljöföroreningar kan hota hjärthälsan bland spädbarn