Ålyngel från Frankrike planteras ut

av | 11.05.23

I år utplanteras 93 000 ålyngel i sjöar och havsområden i Finland, meddelar Centralförbundet för Fiskerihushållning. Det härstammar från så kallade glasålar som fångats och fötts upp i Frankrike. Av ålarna som planteras ut sätter Naturresursinstitutet ut 50 000.

Innan ålarna anlände till Finland hölls de fyra månader i karantän i Sverige för att förhindra fisksjukdomar att spridas. Ålynglen är 10 centimeter långa och väger knappt 2 gram.

Ålen klassas som akut hotad i Finland. Den förekommer både i sjöar och i havsområdena. Ålarna som finns i våra vatten är i ett utvecklingsstadium som kallas gulål. De kan leva hos oss i mer än tio år innan de förvandlas till så kallade blankålar och beger sig iväg mot Sargassohavet för att föröka sig där, en sträcka på 6 000 kilometer.

Kraftverksdammar och andra vandringshinder har bidragit till att ålbestånden i Europa under de senaste decennierna minskat till bara en bråkdel av vad de varit. I Finland är ålförekomsten numera helt beroende av utplanteringar. Att riva vandringshinder eller konstruera fiskvägar runt dem kan möjliggöra ålarnas vandring. I Vesijärvi vid Lahtis fångar man in vandringsmogna ålar och transporterar dem till kusten där de släpps ut i havet.

Att fiska ål i Finland är tillåtet bara under juli månad. Det här gäller i sjöar, i havsområdena är ålfisket helt förbjudet sedan 2022. Får man ål i sin ryssja i havet eller under fredningstiden ska den släppas tillbaka i vattnet, oberoende om den är levande eller död. Om man bryter mot skyddsbestämmelserna kan man bli tvungen att till staten betala ålens skyddsvärde, som är 3 510 euro.

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Multala: Vi behöver mer kärnkraft

Multala: Vi behöver mer kärnkraft

Europa värms upp snabbare än andra kontinenter

Europa värms upp snabbare än andra kontinenter

Nytt forskningsprojekt ska utreda sulfatjordar

Nytt forskningsprojekt ska utreda sulfatjordar

Vi hittade inga relaterade artiklar.