Ett välfungerande stormkök är en förutsättning för att matlagning i naturen ska vara rolig och att slutresultatet blir gott!
Numera finns det ett brett utbud av kokutrustning för matlagning i det fria. I regel lönar det sig att betala lite mer för en utrustning av ett känt märke än att välja det billigaste alternativet från butikshyllan. En utgångspunkt är att dina egna behov borde styra ditt val – det lönar sig inte att köpa de största kokkärlen med den kraftigaste brännaren om du vet att du oftast gör mat bara åt dig själv. Det blir onödigt dyrt och framförallt tungt att bära med sig. Om du bara tänker koka vatten, klarar du dig med de moderna kök som förenklat består av en stor mugg och en tillhörande liten brännare
Vikten är en faktor att beakta, kökets bränsle en annan. Bekvämast är att använda ett sprit- eller gaskök. De är de klart vanligaste alternativen bland tillverkare och återförsäljare.
Henrik Jern, ledare för Axxells utbildning för vildmarksguider, berättar att en fördel med spritköken är att de brinner tyst, medan ett gaskök kan susa rätt kraftigt. Det kan vara störande i naturens stillhet. En stor fördel med gasköken är att lågan går lätt att reglera. Med gaskök går det definitivt lättare att undvika att plättarna i stekpannan blir vidbrända, än med spritkök vars låga är svår eller omöjlig att reglera.
Ett tredje alternativ är bensin, som rekommenderas som bränsle vintertid eftersom sprit och i synnerhet gas brinner dåligt i kyla. Att koka upp vatten med dem som bränsle tar orimligt lång tid och åtgången är dubbelt så stor som sommartid.
Då Henrik Jern är ute på vintertur använder hans studerande lyspetroleum som bränsle i kök av typen multifuel. I dessa kan man bränna bensin, petroleum och gas. Petroleum är mindre eldfarligt än bensin om olyckan är framme. Använder man bensin bör den vara av renad kvalitet, såsom alkylatbensin avsedd för mindre fyrtaktsmotorer.
Multifuelköken är betydligt svårare att använda, de har en mer komplicerad konstruktion och går lättare sönder. Jern rekommenderar att de endast används då temperaturen är så låg att det är svårt att elda med sprit eller gas.
– Det är allt orsak att öva sig att använda sitt multifuelkök innan man sticker ut på en långtur om vintern.
Hur väl matlagningen lyckas är också i hög grad beroende av vilka kokkärl du använder. Kastruller, stekpannor och kaffepannor för fältbruk kan vara gjorda av åtminstone aluminium, titan eller rostfritt stål, alla med sina egna för- och nackdelar (se tabellen nedan).
Jern har varit speciellt nöjd med Trangias Duosal-serie, som är en kombination av aluminium på utsidan och rostfritt stål på insidan. Tyvärr tillverkas inte den här serien för tillfället.
I teflonbeklädda stekpannor och kastruller fastnar maten inte lätt, men teflon är tvivelaktigt ur hälso- och miljösynvinkel. De här kokkärlen har dessutom kortare livstid än motsvarande kärl utan teflon.