Ny ordförande för Natur och Miljö rf

av | 16 december 2020

Henna Björkqvist tog över ordförandeklubban av Andrea Weckman vid Natur och Miljös förbundskongress i september.

Foto Magnus Östman

Vad fick dig att ställa upp i valet av ny ordförande för perioden 2020–2023?
Jag har varit med i förbundsstyrelsen i sammanlagt sex år, de tre senaste som suppleant. Jag lutade mig då tillbaka och funderade mycket på förbundet, vad vi står för och allt vad vi kunde göra för naturen och miljön. När det blev min tur att avgå i år, stod jag vid ett vägskäl och valde att all in i styrelse-arbetet.

Vilka är dina erfarenheter av att jobba både yrkesmässigt och på frivillig basis för miljön? 
Jag har jobbat inom tredje sektorn på en regional vattenskyddsförening, men mest inom kommunala sektorn som (miljö)hälsoinspektör. Frivilligt föreningsarbete inledde jag redan tidigare och fungerade många år som styrelsemedlem i lokalföreningen Raseborgs Natur och Miljö (idag Raseborgs Natur).

Vilka områden inom Natur och Miljös verksamhet vill du speciellt satsa på under de kommande tre åren?
Som ordförande vill jag vara med och stöda och stärka den nuvarande verksamheten, både i styrelsen, på centralkansliet och ända ut till våra medlemmar i och utanför lokalföreningarna. Jag hoppas kunna stärka synligheten för hela förbundets arbete, som jag är otroligt stolt över! Jag hoppas alla våra medlemmar meddelar sin e-postadress till kansliet så att vi lättare kan kommunicera om vad som är på gång och hur de kan vara med och ytterligare påverka. 

När det gäller extern kommunikation hoppas jag att vi kan bidra med intressanta aktuella ämnen via Finlands Natur, vår blogg Perspektiv och via social media. Det är ytterst viktigt att vi kan kommunicera naturens röst lättfattligt både till våra egna medlemmar och till hela Svenskfinland.

Hur vill du utveckla kontakterna mellan Natur och Miljös centralkansli och lokalföreningarna?
Centralkansliet och lokalföreningarna har varit med så länge att de växt lite ifrån varandra. Det är dags att återuppliva kontakten och minnas de gamla goda tiderna och inspireras till att skapa nya minnen tillsammans. Vår geografiska spridning är en utmaning, men i och med corona-krisen har allt flera blivit vana med digitala distansverktyg, vilket kan gynna kontakten. Vi har dessutom en nyanställd förbundsassistent, som redan nu jobbar med att ordna regionala möten med lokalföreningarna.

Hur ser du på miljöorganisationernas framtid i Finland? 
Trots allt prat om sinande föreningsverksamhet, känner jag att naturskyddsföreningarnas roll kommer att bestå och kanske växa. Vår planet är inte oändlig, och det sätter allt flera medborgare i rörelse. Vi har sisu och kommer inte att ge upp så lätt.    

Läs mer om:

Flera artiklar på finlandsnatur.fi

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Ökad efterfrågan på miljörelaterade utbildningar

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet

Dioxinhalterna har halverats under 2000-talet

Nu måste rederierna betala för sina klimatutsläpp

Nu måste rederierna betala för sina klimatutsläpp